pondělí 31. ledna 2022

Vínoviny v novém kabátě

Naši milí přátelé ve víně, drazí čtenáři Vínovin,

Vaše oblíbené články ze světa vín, dostaly nový kabátek (etiketu) na https://www.vino-klub.cz/vinoviny. Všechny naše informace o novínkách a zajímavé čtení, recepty a příběhy odteď hledejte tam.




Těší se na Vás 

Vaše holky z Víno-klubu

Veronika, Tereza a Lenka


Holky z Víno-klubu na vinici U Tří dubů


pondělí 18. ledna 2021

VAŘENÍ S VÍNEM - inspirace do vaší kuchyně

Znáte tuto hlášku? "Vždycky vařím s vínem. Občas ho dokonce přidám i do jídla."
Tak tou jsme se inspirovali a připravili jsme pro vás tři kolekce VAŘENÍ V KRABICI, abyste si mohli vyzkoušet své kulinářské umění podle vašich chutí. Kdy jindy, když ne teď. Restaurace pouze v omezeném provozu, jejich okénková menu už znáte nazpaměť, vaše oblíbené recepty už jste uvařili stokrát, tak proč nevyzkoušet něco nového? 


A k tomu pro vás máme výzvu. Označte vaše fotky na Instagramu #VarenivKrabici a #vinoklub, nebo nám je posílejte na e-mail a my je (s vaším souhlasem) zveřejníme. Nejkrásnější fotku odměníme!

Jako první si představíme menu, ke kterému se vám budou hodit jak bílá, tak červená vína.

Tak jaká vína a jaké menu si uvaříte podle VAŘENÍ V KRABICI - mix?

Bodegas Luzón | Luzón Colección - Monastrell - Jumilla DO, 2018 a kozí sýr s vinným želé


Suché víno intenzivní červené barvy s fialovým nádechem. Ve vůni čisté, velmi aromatické, s intenzivními tóny červeného a černého ovoce. Chuť je jemná a hřejivá, ovocná s velmi harmonickou kyselinkou.

Toto víno se velmi dobře hodí ke kozímu sýru, takže si můžete připravit velmi jednoduchou chuťovku nebo to můžete vytunit a udělat si KOZÍ SÝR S VINNÝM ŽELÉ, které povznese sýr do úplně jiných výšin. Co budete potřebovat?

Na čtyři porce si připravte:
200 g čerstvého kozího sýru
čerstvě mletý pepř
špetku dřeně z vanilkového lusku (nemusí být)
špetku sušeného oregana
olivový olej
slané krekry
2 vrchovaté lžíce práškové želatiny 
šťávu z poloviny pomeranče
1 badyán
2 kuličky černého pepře
2 lžíce medu

Želatinu rozmíchejte ve 100 ml vína a nechte 10 minut bobtnat. Mezitím v hrnci zahřívejte zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu a povařte 10 minut. Vmíchejte med a nabobtnalou želatinu včetně vína. 
Želé rozlijte do silikonových formiček (třeba na čokoládové bonbony) nebo do tvořítek na led, případně do čistých sterilizovaných skleniček 1 cm pod okraj, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte želé zchladnout a uložte jej do lednice. 
Sýr zlehka opepřete a posypte semínky vanilky nebo oreganem, zakápněte olivovým olejem a podávejte s vinným želé.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kendermanns | Riesling - Kalkstein, 2019 a slávky na víně


 

Tento suchý elegantní Ryzlink se vyznačuje jemně kořenitou vůní, minerální chutí, s tóny čerstvého exotického ovoce a zelených jablek.

Před miliony let ležela oblast dnešního Pfalzu na břehu prehistorického oceánu. Díky němu zde ze schránek mořských organismů vznikly vápenné útesy, které mají i po milionech let stále velký vliv na terroir tohoto Rieslingu. Půda je velmi bohatá na vápenec (německy Kalkstein). Její pórovitost dovoluje révě hluboce zakořenit. Na těchto vinicích proto vznikají vyvážená vína s příjemnou kyselinkou.

Další inspirace přichází z Belgie. Ne, nejsou to hranolky, ale SLÁVKY NA VÍNĚ! Tohoto receptu se vůbec nemusíte bát. Uvidíte, jak je to jednoduché. Důležité je mít kvalitní suroviny a kvalitní víno už máte. :-) Slávky je nutné především dobře očistit a protřídit. Pokud jsou některé slávky před uvařením otevřené a nezavírají se, tak rovnou do koše. Žádné slitování.



Pro dva milovníky slávek si připravte:
1,5 kg slávek
3 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli
4 stroužky česneku
limeta
1 konzervu rajčat
3 lžíce + 4 lžíce najemno nasekané petrželky
směs čerstvých bylinek - tymián, rozmarýn, šalvěj
sůl, pepř

Slávky musíte nejprve důkladně očistit. Přesypte je do dřezu, napusťte ho studenou vodou a slávky nechte namočené zhruba 10 minut, mezitím pustí nečistotu. Pak přichází na řadu probírka - otevřené a prasklé vyhoďte.
Ve hluboké velké pánvi si na olivovém oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte plátky česneku, nasekanou petrželku a ideálně i snítky tymiánu, rozmarýnu a šalvěje. Restujte další minutu.
Nyní přidejte konzervu s nakrájenými rajčaty. Zalijte 300 ml bílého vína a povařte, aby se odpařil alkohol. Směs osolte, opepřete a přidejte slávky.
Přikryjte pokličkou a vařte na středním plameni zhruba 5 minut dokud se slávky neotevřou.
Zavřené slávky opět vyhoďte.
Hotové slávky přendejte opatrně do velké mísy a následně zalijte rajčatovou omáčkou, ve které jste slávky vařili. Podávejte s bagetou nebo hranolky.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Máte rádi bublinky? I s těmi se dá vařit.

Šilinek Jiří | Šilink - perlivé víno - brut a rizoto se sušenými rajčaty a šumivým vínem



Toto perlivé víno je vyrobeno z odrůdy Veltlínské zelené a jestli ji někde umí pěstovat, tak v oblasti Velkopavlovické, kde má své vinice i vinařství Šilinek. Veltlín je lehce zelenkavý, ve vůni ucítíte pepř, kořenitost, lehkou mineralitu nebo také ovocné tóny či čerstvě posekanou trávu. Je svěží, šťavnatý s výraznou s výraznou kyselinkou.

A teď ten recept. To budete koukat. RIZOTO SE SUŠENÝMI RAJČATY A ŠUMIVÝM VÍNEM

Takže co vytáhnout ze špajzky?
1 litr zeleninového vývaru
100 ml olivového oleje
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného nadrobno
1 středně velkou cibuli, nakrájené nadrobno
2 bobkové listy
300 g rýže carnaroli nebo arborio
150 g sušených rajčat
2 lžíce másla
70 g nastrouhaného parmazánu
natrhané lístky z menšího svazku tymiánu
sůl, pepř

150 g čerstvého mladého špenátu
100 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
nastrouhanou kůru z půlky citronu

V rendlíku rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný řapíkatý celer, cibuli a bobkový list. Opékejte na slabém ohni 5 minut, potom přidejte rýži, tymián a polovinu sušených rajčat. Ochuťte a důkladně promíchejte.
Postupně přilévejte nejprve šumivé víno, potom vývar a za stálého míchání vařte, dokud rýže po každém přilití tekutinu nevstřebá. Nikdy nepřilévejte příliš tekutiny najednou.
Vařte přibližně 20 minut, dokud rýže nezměkne. Před koncem vaření přidejte máslo, nastrouhaný parmazán, zlehka promíchejte a nechte 5 minut odpočívat.

Teď přichází čas na přípravu špenátové salsy. Špenátové lístky krátce – asi minutu – povařte ve vodě a dejte do cedníku okapat. Ještě vlažné lístky dejte do hmoždíře a přidejte česnek, citronovou kůru, sůl a mletý černý pepř. Třete paličkou a zároveň postupně přilévejte olivový olej, dokud nevznikne hustá kaše.
Rizoto přelijte špenátovou salsou, posypte zbytkem sušených rajčat a podávejte.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na Veroniky oblíbený recept na hovězí líčka na víně s bramborovou kaší budete potřebovat dvě lahve dobrého červeného. V receptu je litr, ale Veronika říká: "Klidně i víc, maso musí být ponořené."


Woodhaven | Zinfandel, 2018 a hovězí líčka na víně s bramborovou kaší


Suché víno tmavě modré barvy. Vůně je plná švestek a třešňových tónů. V chuti cítíme maliny a černý rybíz s pikantními tóny. Sametové třísloviny a dlouhá dochuť.

Ingredience pro 4 - 6 osob:

3 - 4 hovězí líčka (celkem 1–1,2kg)
4 lžíce olivového oleje
1/2 menšího celeru, 4 mrkve a 2 petržele, nakrájené na kostičky
2 cibule, nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
1 bobkový list, po 5 kuličkách černého pepře a nového koření
1 snítka tymiánu + na ozdobení
1 snítka rozmarýnu
2 lžíce rajského protlaku
700 ml hovězího vývaru
4 lžíce másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
1 lžíce krupicového cukru
12 pěkných středních žampionů
1 lžíce hladkolisté petrželky
sůl, pepř

Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.

Na 2 lžících másla zprudka opečte žampiony dozlatova, osolte a opepřete a posypte zbylou nasekanou petrželkou.

Při podávání dejte bramborovou kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu.

Můj tip: vyzkoušejte bramborovou kaši podle Marka Pavaly - je to mana nebeská. Pokud máte Instagram, najdete ji u něj na profilu @marekpavala ve výběrech.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A co by to bylo za menu bez dezertu - HRUŠKY V PORTSKÉM VÍNĚ.

Warre´s | Warrior Ruby Reserve - portské a hrušky v portském víně



Sladké víno tmavě červené barvy, s vůní zralých švestek a třešní. Na patře je komplexní s dlouhou dochutí.

Portské je portugalské fortifikované víno. Vyrábí se z červených odrůd hroznů, které rostou na kopcích sklánějících se k řece Douro (nejvýše položená řeka na Iberském poloostrově, v Portu se vlévá do Atlantského oceánu). Proces výroby je obohacen o vínovici, která zastaví přirozené kvašení, ve víně tak zůstane vyšší zbytkový cukr a docílí se také vyššího obsahu alkoholu (19 - 20 % obj.) Vznikne tak nádherné, plné a nasládlé víno, které se používá jako aperitiv nebo jako dezert.

Hrušky v portském víně s pomerančovou omáčkou působí velmi efektně a přitom je jejich příprava velmi jednoduchá, do 20 minut máte tento skvělý dezert na stole. Na čtyři porce budete potřebovat tyto suroviny:

60 ml portského
3 hrušky, oloupané a rozčtvrcené
125 ml pomerančové šťávy
100 ml bílého řeckého nebo jiného hustého jogurtu
1/4 lžičky mleté skořice
4 lžíce třtinového cukru
20 g másla


Dejte do mísy jogurt, skořici a jednu lžíci cukru a dohladka prošlehejte. Do malého kastrolu dejte máslo, 3 lžíce cukru a hrušky. Hrušky ve směsi zahřívejte dvě až tři minuty z každé strany, až budou zlatavé. Přidejte portské, pomerančovou šťávu a vařte pět minut. Při podávání rozdělte hrušky na talíře, polijte šťávou s portským a navrch ozdobte jogurtovou omáčkou.

K hruškám podávejte portské a zbytek si schovejte na příště. Tohle víno se vám nezkazí. Víte, jak vlastně vzniklo? Na začátku 18. století během válek o španělské dědictví, kdy Anglie a Francie stály na znepřátelených stranách, se stal export vína z Francie velmi problematickým. Portugalci uzavřeli s Brity dohodu o dovážení vína, jenže během dlouhých plaveb po moři se víno kazilo, a tak ho začali Portugalci fortifikovat, tedy dolihovávat alkoholem, aby cestu vydrželo. 

Vína pro naše doporučené menu můžete koupit zvlášť, 
ale nejvýhodněji v naší pečlivě sestavené kolekci VAŘENÍ V KRABICI - mix.



A nezapomeňte, k naší celoroční výzvě #PokladyzArchivu dnes tematicky 
přidáváme výzvu #VarenivKrabici.

Pošlete nám fotky svých kulinářských kreací, které jste vykouzlili s vínem v jídle i v sobě.

Na Instagramu označte fotky #VarenivKrabici a #vinoklub, nebo nám je posílejte na e-mail 
a my je (s Vaším souhlasem) zveřejníme. Nejkrásnější fotku opět odměníme!


Přejeme vám dobrou chuť!

VAŘENÍ S ČERVENÝM VÍNEM - inspirace do vaší kuchyně

Znáte tuto hlášku? "Vždycky vařím s vínem. Občas ho dokonce přidám i do jídla." Tak tou jsme se inspirovali a připravili jsme pro vás tři kolekce VAŘENÍ V KRABICI, abyste si mohli vyzkoušet své kulinářské umění podle vašich chutí. Kdy jindy, když ne teď. Restaurace pouze v omezeném provozu, jejich okénková menu už znáte nazpaměť, vaše oblíbené recepty už jste uvařili stokrát, tak proč nevyzkoušet něco nového? 


A k tomu pro vás máme výzvu. Označte vaše fotky na Instagramu #VarenivKrabici a #vinoklub, nebo nám je posílejte na e-mail a my je (s vaším souhlasem) zveřejníme. Nejkrásnější fotku odměníme!

Druhou kolekci VAŘENÍ V KRABICI - červená, kterou jsme pro vás připravili, je pro milovníky červeného vína, nebo pro ty kteří jako já v zimě preferují víno červené, a tak si  s ním i rádi zavaří.


Tak si pojďme ukázat, co uvařit s naší červenou krabicí.

Suché víno intenzivní červené barvy s fialovým nádechem. Ve vůni čisté, velmi aromatické, s intenzivními tóny červeného a černého ovoce. Chuť je jemná a hřejivá, ovocná s velmi harmonickou kyselinkou.

Toto víno se velmi dobře hodí ke kozímu sýru, takže si můžete připravit velmi jednoduchou chuťovku nebo to můžete vytunit a udělat si KOZÍ SÝR S VINNÝM ŽELÉ, které povznese sýr do úplně jiných výšin. Co budete potřebovat?

Na čtyři porce si připravte:
200 g čerstvého kozího sýru
čerstvě mletý pepř
špetku dřeně z vanilkového lusku (nemusí být)
špetku sušeného oregana
olivový olej
slané krekry
2 vrchovaté lžíce práškové želatiny 
šťávu z poloviny pomeranče
1 badyán
2 kuličky černého pepře
2 lžíce medu

Želatinu rozmíchejte ve 100 ml vína a nechte 10 minut bobtnat. Mezitím v hrnci zahřívejte zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu a povařte 10 minut. Vmíchejte med a nabobtnalou želatinu včetně vína. 
Želé rozlijte do silikonových formiček (třeba na čokoládové bonbony) nebo do tvořítek na led, případně do čistých sterilizovaných skleniček 1 cm pod okraj, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte želé zchladnout a uložte jej do lednice. 
Sýr zlehka opepřete a posypte semínky vanilky nebo oreganem, zakápněte olivovým olejem a podávejte s vinným želé.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Finca El Origen | Malbec Estate - Mendoza, 2019 a pstruh se špenátem a omáčkou z červeného vína



Suché víno tmavě fialové barvy, s jasně červeným odlesky ve sklence. Vyznačuje se vůní zralého černého rybízu a jemných tónů fialek. V ústech má sametové třísloviny a jemné tóny červených bobulí. Sametová, dlouhá dochuť.

K rybám zpravidla podáváme bílé víno, ale kulinářská ikona první republiky Marie Janků-Sandtnerová alias Sandtnerka pošírovala pstruha s vínem červeným. Tato omáčka z červeného vína je výraznější a hodí se k jakékoliv pečené dravé rybě – pstruhovi, candátovi nebo štice. Takže co budete na PSTRUHA SE ŠPENÁTEM A OMÁČKOU Z ČERVENÉHO VÍNA potřebovat?

4 filety pstruha po cca 200 g
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

150 g čerstvého špenátu
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl


1 červená cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžička celého černého pepře
1 lžička medu
3 lístky šalvěje
1 hrst hladkolisté petrželky
sůl, pepř

Filety zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka je osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filety kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.
Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí. 
Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
Do omáčky vmíchejte med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sella e Mosca | Cannonau di Sardegna DOC, 2018 a kuře cacciatore



Suché víno má vůni plnou fialek, švestek a vánočního koření. Chuť je jemná, dochuť dlouhá. 

Před více než stoletím se spojili dva dobrodruzi z Piemontu – inženýr Sella a právník Mosca a začali hospodařit na dosud netknuté půdě. Od roku 1899 tak desetiletí po desetiletí postupně oddělovali zem a kámen, aby dali základ jednomu z největších vinařství v Evropě, které je všeobecně považováno za nejdůležitější a nejprestižnější vinařství na Sardinii. V současnosti má tento podnik ve vlastnictví více než 650 hektarů půdy, sídlí v Algheru na severozápadě Sardinie a díky rozmanitým půdním profilům si může dovolit vyrábět pestrou škálu kvalitních vín v rámci apelací Vermentino di Gallura DOCG, Carignano del Sulcis DOC a Alghero DOC.

A k italskému vínu si dáme velmi známý italský recept - KUŘE CACCIATORE. Tohle jídlo budete milovat stejně jako Terky manžel. Kombinace vína, rajčat a oliv je božská.

Na 4 porce si připravte:
1 kg kuřecích stehen nebo paliček
4 bobkové listy
1 snítka čerstvého rozmarýnu 
3 stroužky česneku
3 filátka ančoviček
hrst černých nebo zelených oliv (dejte si jaké máte rádi)
400 g loupaných rajčat v konzervě
hladkou mouku na poprášení
olivový olej
sůl, pepř

Kousky kuřete ochuťte solí a pepřem a dejte je do mísy. Přidejte bobkový list a rozmarýn, rozdrcený česnek a zalijte vínem. Mísu přikryjte a kuře nechte nejlépe přes noc marinovat v ledničce.
Troubu předehřejte na 180 °C. Maso sceďte, marinádu uchovejte. Kousky masa osušte, poprašte je moukou a přebytek oklepejte. Ohnivzdorný kastrol postavte na střední plamen, vlijte olej a až se rozehřeje, osmažte na něm ze všech stran kousky kuřete a vyjměte je. Do kastrolu vsypte česnek, osmažte ho dozlatova, pak přidejte ančovičky, olivy, rajčata (ty podrťte vařečkou) a vraťte kuře. Vlijte uchovanou marinádu, uveďte do varu, na kuře dejte alobal ve dvojité vrstvě, kastrol přikryjte a vložte do předehřáté trouby.
Duste v troubě asi 1 a půl hodiny. Z povrchu omáčky odstraňte případný přebytečný tuk, omáčku dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Vyjměte bobkové listy a rozmarýn a podávejte.

V každé italské rodině mají svůj recept na přípravu kuřete cacciatore. Někdo dává místo oliv kapary nebo se přidávají houby, ale chuť a vůni tohoto jídla definuje kvalitní víno a dobrá rajčata.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na Veroniky oblíbený recept na HOVĚZÍ LÍČKA NA VÍNĚ S BRAMBOROVOU KAŠÍ budete potřebovat dvě lahve dobrého červeného. V receptu je litr, ale Veronika říká: "Klidně i víc, maso musí být ponořené."

Woodhaven | Zinfandel, 2018 a hovězí líčka na víně s bramborovou kaší


Suché víno tmavě modré barvy. Vůně je plná švestek a třešňových tónů. V chuti cítíme maliny a černý rybíz s pikantními tóny. Sametové třísloviny a dlouhá dochuť.

Ingredience pro 4 - 6 osob:

3 - 4 hovězí líčka (celkem 1–1,2kg)
4 lžíce olivového oleje
1/2 menšího celeru, 4 mrkve a 2 petržele, nakrájené na kostičky
2 cibule, nakrájené nadrobno)'

2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
1 bobkový list, po 5 kuličkách černého pepře a nového koření
1 snítka tymiánu + na ozdobení
1 snítka rozmarýnu
2 lžíce rajského protlaku
700 ml hovězího vývaru
4 lžíce másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
1 lžíce krupicového cukru
12 pěkných středních žampionů
1 lžíce hladkolisté petrželky
                                        sůl, pepř

Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.

Na 2 lžících másla zprudka opečte žampiony dozlatova, osolte a opepřete a posypte zbylou nasekanou petrželkou.

Při podávání dejte bramborovou kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A co by to bylo za menu bez dezertu. Máme tady HRUŠKY V PORTSKÉM VÍNĚ.

Warre´s | Warrior Ruby Reserve - portské a hrušky v portském víně




Sladké víno tmavě červené barvy, s vůní zralých švestek a třešní. Na patře je komplexní s dlouhou dochutí.

Portské je portugalské fortifikované víno. Vyrábí se z červených odrůd hroznů, které rostou na kopcích sklánějících se k řece Douro (nejvýše položená řeka na Iberském poloostrově, v Portu se vlévá do Atlantského oceánu). Proces výroby je obohacen o vínovici, která zastaví přirozené kvašení, ve víně tak zůstane vyšší zbytkový cukr a docílí se také vyššího obsahu alkoholu (19 - 20 % obj.) Vznikne tak nádherné, plné a nasládlé víno, které se používá jako aperitiv nebo jako dezert.

Hrušky v portském víně s pomerančovou omáčkou působí velmi efektně a přitom je jejich příprava velmi jednoduchá, do 20 minut máte tento skvělý dezert na stole. Na čtyři porce budete potřebovat tyto suroviny:

60 ml portského
3 hrušky, oloupané a rozčtvrcené
125 ml pomerančové šťávy
100 ml bílého řeckého nebo jiného hustého jogurtu
1/4 lžičky mleté skořice
4 lžíce třtinového cukru
20 g másla


Dejte do mísy jogurt, skořici a jednu lžíci cukru a dohladka prošlehejte. Do malého kastrolu dejte máslo, 3 lžíce cukru a hrušky. Hrušky ve směsi zahřívejte dvě až tři minuty z každé strany, až budou zlatavé. Přidejte portské, pomerančovou šťávu a vařte pět minut. Při podávání rozdělte hrušky na talíře, polijte šťávou s portským a navrch ozdobte jogurtovou omáčkou.

K hruškám podávejte portské a zbytek si schovejte na příště. Tohle víno se vám nezkazí. Víte, jak vlastně vzniklo? Na začátku 18. století během válek o španělské dědictví, kdy Anglie a Francie stály na znepřátelených stranách, se stal export vína z Francie velmi problematickým. Portugalci uzavřeli s Brity dohodu o dovážení vína, jenže během dlouhých plaveb po moři se víno kazilo, a tak ho začali Portugalci fortifikovat, tedy dolihovávat alkoholem, aby cestu vydrželo. 

Chcete vyzkoušet vaření s červeným vínem? 

Není nic jednoduššího než si koupit naši kolekci VAŘENÍ V KRABICI.


A nezapomeňte, k naší celoroční výzvě #PokladyzArchivu dnes tematicky 
přidáváme výzvu #VarenivKrabici.

Pošlete nám fotky svých kulinářských kreací, které jste vykouzlili s vínem v jídle i v sobě.

Na Instagramu označte fotky #VarenivKrabici a #vinoklub, nebo nám je posílejte na e-mail 
a my je (s Vaším souhlasem) zveřejníme. Nejkrásnější fotku opět odměníme!


Přejeme vám dobrou chuť!

VAŘENÍ S BÍLÝM VÍNEM - inspirace do vaší kuchyně

Znáte tuto hlášku? "Vždycky vařím s vínem. Občas ho dokonce přidám i do jídla." Tak tou jsme se inspirovali a připravili jsme pro vás tři kolekce VAŘENÍ V KRABICI, abyste si mohli vyzkoušet své kulinářské umění podle vašich chutí. Kdy jindy, když ne teď. Restaurace pouze v omezeném provozu, jejich okénková menu už znáte nazpaměť, vaše oblíbené recepty už jste uvařili stokrát, tak proč nevyzkoušet něco nového?


A k tomu pro vás máme výzvu. Označte vaše fotky na Instagramu #VarenivKrabici a #vinoklub, nebo nám je posílejte na e-mail a my je (s vaším souhlasem) zveřejníme. Nejkrásnější fotku odměníme!

Ti z vás, kteří dávají přednost bílým vínům, si mohou krásně zavařit a nebude to jen rizoto. I pro vás máme VAŘENÍ V KRABICI - bílé.


Tento suchý elegantní Ryzlink se vyznačuje jemně kořenitou vůní, minerální chutí, s tóny čerstvého exotického ovoce a zelených jablek.

Před miliony let ležela oblast dnešního Pfalzu na břehu prehistorického oceánu. Díky němu zde ze schránek mořských organismů vznikly vápenné útesy, které mají i po milionech let stále velký vliv na terroir tohoto Rieslingu. Půda je velmi bohatá na vápenec (německy Kalkstein). Její pórovitost dovoluje révě hluboce zakořenit. Na těchto vinicích proto vznikají vyvážená vína s příjemnou kyselinkou.

Další inspirace přichází z Belgie. Ne, nejsou to hranolky, ale SLÁVKY NA VÍNĚ! Tohoto receptu se vůbec nemusíte bát. Uvidíte, jak je to jednoduché. Důležité je mít kvalitní suroviny a kvalitní víno už máte. :-) Slávky je nutné především dobře očistit a protřídit. Pokud jsou některé slávky před uvařením otevřené a nezavírají se, tak rovnou do koše. Žádné slitování.

Pro dva milovníky slávek si připravte:
1,5 kg slávek
3 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli
4 stroužky česneku
1 konzervu rajčat
3 lžíce + 4 lžíce najemno nasekané petrželky
směs čerstvých bylinek - tymián, rozmarýn, šalvěj
sůl, pepř
limeta

Slávky musíte nejprve důkladně očistit. Přesypte je do dřezu, napusťte ho studenou vodou a slávky nechte namočené zhruba 10 minut, mezitím pustí nečistotu. Pak přichází na řadu probírka - otevřené a prasklé vyhoďte.
Ve hluboké velké pánvi si na olivovém oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte plátky česneku, nasekanou petrželku a ideálně i snítky tymiánu, rozmarýnu a šalvěje. Restujte další minutu.
Nyní přidejte konzervu s nakrájenými rajčaty. Zalijte 300 ml bílého vína a povařte, aby se odpařil alkohol. Směs osolte, opepřete a přidejte slávky.
Přikryjte pokličkou a vařte na středním plameni zhruba 5 minut dokud se slávky neotevřou.
Zavřené slávky opět vyhoďte.
Hotové slávky přendejte opatrně do velké mísy a následně zalijte rajčatovou omáčkou, ve které jste slávky vařili. Podávejte s bagetou nebo hranolky.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Austrian Hills | Grüner Veltliner, 2019 a květák ve vinném těstíčku



Suché víno jasně citrónově žluté barvy. Ve vůni cítíme tóny čerstvých zelených jablek, citrusů a žlutého ovoce. V chuti pikantní, kořenité tóny. Dlouhá dochuť se slanou linkou.

Toto bílé víno se stříbrnou medailí z LWC London 2020 lze dobře kombinovat s asijskými rybími pokrmy - thajskými, měkkýši, kořeněnými krevetami, a samozřejmě se sushi. Výborně se ale hodí i k, u nás tradičnějším, sýrům a různě upravovanému kuřecímu masu. Anebo ho můžete použít k přípravě KVĚTÁKU VE VINNÉM TĚSTÍČKU. Na rozdíl od trojobalu je vinné těstíčko lehké, pikantní a nenasákne moc tuku.

Na čtyři porce si připravte:
střední květák
100 g hladké mouky
špetku kypřícího prášku
sůl 
400 ml rostlinného oleje
citron k podávání

K podávání si ještě připravte citronovou majonézu, na jejíž přípravu budete potřebovat:
100 ml majonézy
půl lžičky nastrouhané citronové kůry
1 - 2 stroužky česneku
sůl, pepř
nasekaný čerstvý kopr

Květák omyjte, zbavte listů a nakrájejte (i s košťálem) na 1 cm silné plátky. Plátky květáku se snáze obalují, smaží i jedí než obligátní růžičky, tak si zjednodušte práci. Vyskládejte je vedle sebe do pánve, zalijte do poloviny vodou, zlehka osolte, přiklopte a duste do poloměkka asi 1 - 2 minuty z každé strany. Vyjměte je a nechte okapat. Stejným způsobem poduste všechny plátky květáku. 
Mouku promíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a prošlehejte vidličkou s vínem. 
Do hrnce nalijte olej alespoň do výšky 5 cm a rozehřejte ho. Plátky květáku ponořte do těstíčka, nechte lehce okapat a usmažte v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova, trvá to asi 3 - 4 minuty z každé strany. 
Osmažený květák vyjměte, položte na papírovou utěrku a nechte do ní vsáknout přebytečný tuk. 
Majonézu promíchejte s citronovou kůrou. Česnek oloupejte, prolisujte do majonézy, dochuťte solí a pepřem, promíchejte a posypte koprem. 
Obalovaný květák podávejte horký s majonézou a skrojkem citronu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Warre's | White Port - portské a francouzská cibulačka



    Sladké víno světle slámové barvy. Květinové tóny ve vůni, následuje chuť mandlí na patře. Dlouhá, jemně pikantní dochuť.

    A co budeme vařit s bílým portským? Naprosto dokonalou FRANCOUZSKOU CIBULAČKU, na kterou využijeme i bílé víno z předchozího receptu.

    Na 4 porce cibulačky budete potřebovat:
    5 lžic másla, rozděleno 
    1 lžíce rostlinného oleje 
    4 velké cibule, rozpůlené, oloupané,  na tenké plátky 
    1 lžičku soli 
    půl lžičky čerstvě mletého černého pepře 
    půl lžičky krystalového cukru 
    6 šálků domácího hovězího vývaru 
    10 větviček tymiánu 
    2 bobkové listy 
    1 bagetu
    1 stroužek česneku podélně rozříznutý na polovinu 
    1 šálek nastrouhaného sýra Gruyère

    Ve velkém hrnci rozpusťte na středním ohni 3 lžíce másla. Přidejte olej a cibuli; zpěňte cibuli do změknutí za občasného míchání, trvá to asi 15 minut. Přidejte sůl, pepř a cukr; snižte teplotu, pokračujte za občasného míchání, dokud cibule není sytě zlatohnědá a zkaramelizovaná. Trvá to zhruba 35 až 45 minut. Přidejte víno a zvyšte teplotu na maximum. Vařte, dokud se téměř veškerá kapalina neodpaří, cca 8 až 10 minut. Přidejte tymián a bobkové listy, nejlépe svázané a přilijte vývar. Přiveďte k varu, vařte odkryté dokud vývar nezhoustne cca 20 až 30 minut. Vypněte sporák a do polévky zašlehejte zbývající dvě lžíce másla a polévku dochuťte, pokud je to třeba.
    Mezitím nakrájejte bagetu, plátky bagety dejte na mřížku do trouby a opečte je tak, aby nezhnědly cca 1 - 2 minuty. Hotovou bagetu potřete po obou stranách česnekem. Na plech si připravte misky vhodné do trouby, na dno každé misky dejte půl lžičky portského, přidejte cibulačku a položte dva plátky česnekové bagety a posypte sýrem. Plech s miskami dejte do trouby a zapékejte, dokud se sýr nerozpustí a nezačne bublat. Trvá to zhruba 4 - 8 minut.

    Polévku a česnekovou bagetu lze připravit den předem a před podáváním už jen spolu se sýrem zapéct v troubě. 

    Bílé portské podávejte samostatně nebo s dezerty jako jsou pečené hrušky v bílém víně, na které najdete recept níže. NÁŠ TIP: Zkuste bílé portské v drinku s ledem, tonikem a plátkem citronu.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Máte rádi bublinky? I s těmi se dá vařit.

    Šilinek Jiří | Šilink - perlivé víno - brut a rizoto se sušenými rajčaty a šumivým vínem


    Toto perlivé víno je vyrobeno z odrůdy Veltlínské zelené a jestli ji někde umí pěstovat, tak v oblasti Velkopavlovické, kde má své vinice i vinařství Šilinek. Veltlín je lehce zelenkavý, ve vůni ucítíte pepř, kořenitost, lehkou mineralitu nebo také ovocné tóny či čerstvě posekanou trávu. Je svěží, šťavnatý s výraznou s výraznou kyselinkou.

    A teď ten recept. To budete koukat. RIZOTO SE SUŠENÝMI RAJČATY A ŠUMIVÝM VÍNEM. Takže co vytáhnout ze špajzky?

    1 litr zeleninového vývaru
    100 ml olivového oleje
    2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného nadrobno
    1 středně velkou cibuli, nakrájené nadrobno
    2 bobkové listy
    300 g rýže carnaroli nebo arborio
    150 g sušených rajčat
    2 lžíce másla
    70 g nastrouhaného parmazánu
    natrhané lístky z menšího svazku tymiánu
    sůl, pepř

    150 g čerstvého mladého špenátu
    100 ml olivového oleje
    2 stroužky česneku
    nastrouhanou kůru z půlky citronu

    V rendlíku rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný řapíkatý celer, cibuli a bobkový list. Opékejte na slabém ohni 5 minut, potom přidejte rýži, tymián a polovinu sušených rajčat. Ochuťte a důkladně promíchejte.
    Postupně přilévejte nejprve šumivé víno, potom vývar a za stálého míchání vařte, dokud rýže po každém přilití tekutinu nevstřebá. Nikdy nepřilévejte příliš tekutiny najednou.
    Vařte přibližně 20 minut, dokud rýže nezměkne. Před koncem vaření přidejte máslo, nastrouhaný parmazán, zlehka promíchejte a nechte 5 minut odpočívat.

    Teď přichází čas na přípravu špenátové salsy. Špenátové lístky krátce – asi minutu – povařte ve vodě a dejte do cedníku okapat. Ještě vlažné lístky dejte do hmoždíře a přidejte česnek, citronovou kůru, sůl a mletý černý pepř. Třete paličkou a zároveň postupně přilévejte olivový olej, dokud nevznikne hustá kaše.
    Rizoto přelijte špenátovou salsou, posypte zbytkem sušených rajčat a podávejte.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Anna´s Way | Pinot Gris, 2017 a citronové kuře Piccata


    Suché víno s vůní květin a bílých broskví. Chuť je jemná, kulatá s lahodnou příchutí meruněk a liči s nádechem koření v dlouhé dochuti.

    CITRONOVÉ KUŘE PICCATA - jednoduchá, dechberoucí a rychlá večeře, to je kuře v citronovo-máslové omáčce. 

    Na 4 porce si připravte:
    4 vykostěných kuřecích prsou nebo stehen
    hladkou mouku na obalení masa
    4 lžíce másla
    citronové šťávy z jednoho citronu
    2 lžíce kapar
    olivový olej
    sůl a pepř
    petržel - trochu na ozdobu, protože jíme nejprve očima
    citron na ozdobu

    V pánvi rozpalte olivový olej i máslo. Mezitím si osolte i opepřete kuřecí prsa/stehna a obalte je v mouce. Když je tuk horký, orestujte prsa/stehna na střední výkon z obou stran tak, aby byla propečená, přibližně 3 minuty z každé strany. Hotová je odložte stranou na talíř. 
    Stáhněte plamen a do pánve přidejte citronovou šťávu, bílé víno a kapary a seškrábněte všechny ty chutné hnědé kousky. V nich je veškerá chuť, takže tento krok nepodceňte. Poté vraťte kuře zpět do pánve, v omáčce duste dalších 5 minut a kuře opět odložte na talíř. Do pánve dejte dvě lžíce másla a nechte probublávat ještě několik minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem, hotová kuřecí prsa/stehna ještě vraťte zpět do pánve do bublající omáčky, aby se prohřála předtím, než je budete servírovat.
    Kuře servírujte s uvařenými těstovinami ozdobené čerstvou petrželkou a plátky citronu. Kuřecí Piccata je dokonalá také s bramborovou kaší, nebo s rýží a pečenou brokolicí.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    A máme tu finále! Jako dezert budeme dělat HRUŠKY VAŘENÉ V BÍLÉM VÍNĚ.
    Toto suché víno má světlou barvu s jemně zelenými odlesky. Ve vůni dominují květinové tóny, citrusové akcenty a čerstvé bylinky. V chuti je svěží s jemnou kyselinkou, akcenty zelených jablek, vlašských ořechů, mandlí a pomerančové kůry.

    Apelaci Jumilla DO najdeme na náhorní plošině v jihovýchodním Španělsku v oblasti Murcia. Je obklopena horami Castille – La Mancha a vinice se proto nacházejí v nadmořské výšce 400 – 900 m. Klima v oblasti se třemi tisíci registrovaných vinařů je již kontinentální, nicméně ovlivňované blízkostí Středozemního moře – slunné (3 000 slunečných hodin za rok) a suché. Půda v oblasti je chudá na organickou složku, kamenitá, písčitohlinitá, bohatá na vápenec. Dozrávají zde proto hrozny s vysokou koncentrací cukru, dobrou kyselinkou a tlustou šlupičkou.

    V 19. století byla Jumilla překvapivě ušetřena nákazy Phyloxérou. A region tak zaznamenal skvělý ekonomický růst. Vinaři nemuseli využívat americké podnože jako ve zbytku Evropy. Štěstí však trvalo jen do roku 1989, kdy Mšička neočekávaně uděřila, zničila vinice a na příští dlouhá léta se produkce snížila o 60 %. Obnova stála nemalé investice, ale produkce postupně stoupá, stejně jako hvězda apelace Jumilla DO.

    Tajnou přísadou, která způsobí chuťovou explozi pečených hrušek, je kardamom. Tobolky kardamomu je nejlepší mírně rozdrtit naplocho položeným nožem, uvolní se tím jejich vůně. 

    A co si na přípravu 4 porcí připravit?
    4 pevné, oloupané hrušky
    1 a půl lžíce čerstvé citronové šťávy
    150 g cukru krupice
    15 ks míně rozdrcených tobolek kardamomu
    půl lžičky šafránu
    špetku soli
    crème fraîche k podávání

    Do středně velkého rendlíku nalijte víno a citronovou šťávu, přidejte cukr, kardamom, šafrán a sůl, přiveďte k mírnému varu a do roztoku vložte hrušky. Musejí být ponořené v tekutině, pokud tomu tak není, přilijte trochu vody. Na hladinu tekutiny položte kruh pečicího papíru a hrušky uvařte tak, aby nebyly rozměklé (15–25 minut). Občas je v rendlíku obraťte. Zapíchnutím špičky nože do dužiny vyzkoušejte, zda jsou hrušky správně uvařené – nůž by měl do ní hladce proniknout.
    Vyjměte hrušky z tekutiny a přeneste je do servírovacích misek. Tekutinu, ve které se vařily, přiveďte k varu a zredukujte zhruba na třetinu; měla by být hustá a sirupovitá. Přelijte jí hrušky a nechte vychladnout. Dezert podávejte studený nebo při pokojové teplotě s crème fraîche ve zvláštní misce a sklenkou bílého portského, které už v krabici máte.

    Líbí se vám naše menu a zatím jste bílé víno dávali jen do rizota? 

    No tak to je nejvyšší čas objednat si naši kolekci VAŘENÍ V KRABICI - bílé.



    A nezapomeňte, k naší celoroční výzvě #PokladyzArchivu dnes tematicky 
    přidáváme výzvu #VarenivKrabici.

    Pošlete nám fotky svých kulinářských kreací, které jste vykouzlili s vínem v jídle i v sobě.

    Na Instagramu označte fotky #VarenivKrabici a #vinoklub, nebo nám je posílejte na e-mail a my je (s Vaším souhlasem) zveřejníme. Nejkrásnější fotku opět odměníme!


    Přejeme vám dobrou chuť!